„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.7 °C
apmācies

Atklāta Daugavpils mākslinieku darbu izstāde “Mākslas dienas 2022”

21. aprīlī Mākslas dienu ietvaros Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā mākslas cienītāju pārpildītā zālē, klātesot arī darbu autoriem, tika atklāta Daugavpils mākslinieku darbu gaidītākā gada izstāde “Mākslas dienas 2022”.

Uzrunājot klātesošos, izstādes kuratore māksliniece Mairita Folkmane pauda gandarījumu par kuplo apmeklētāju skaitu, kāds uz Daugavpils mākslinieku izstāžu atklāšanu pulcējies tālajos 70. gados, kā arī uzsvēra, ka Daugavpils var lepoties ar to, ka pilsētā ir tik daudz radošu un drosmīgu cilvēku.

Daugavpils reģiona mākslinieku asociācijas vadītāja Līga Čible norādīja, ka asociācijā ir apvienojušies dažādās mākslas nozarēs strādājošie, dažādu tautību un dažāda vecuma mākslinieki, kam ir kopīgas domas un kas komunicē kopīgā -- mākslas valodā. Savukārt bērnu čalas asociācijas vadītājai atsauca atmiņā 80. gadu beigas, kad Daugavpilī tika dibināta Bērnu mākslas skola un katra izstāde pilsētā bija liels notikums.

Daugavpils Kultūras pārvaldes vadītājas vietniece Vita Viļevko norādīja, ka ar šīs izstādes atklāšanu Mākslas dienas Daugavpilī ir sasnieguša savu kulmināciju, kā arī uzsvēra, ka šogad Daugavpils mākslinieku izstādes atklāšana ir liels notikums ne tikai māksliniekiem, bet arī visai pilsētai tās ceļā uz „Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027” statusa iegūšanu.

Mākslinieku sveikšanai sekoja mūzikas instrumentu meistara Aleksandra Maijera uzstāšanās, kurš spēlēja stikla mākslinieces Ingas Salmiņas pirms pāris gadiem ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu radīto unikālo mūzikas instrumentu -- stiklafonu, un Latgales kafijas grauzdētavas īpašnieka Oskara Maculeviča prezentācija.

Nu jau 25 gadus Mākslas dienu izstādi Daugavpilī kopā ar Novadpētniecības un mākslas muzeju rīko Daugavpils reģiona mākslinieku asociācija. Šobrīd asociācija apvieno vairāk nekā 50 dažādu nozaru profesionālus māksliniekus -- gleznotājus, grafiķus, tēlniekus, tekstilmāksliniekus, keramiķus, scenogrāfus, dizainerus, fotogrāfus, stikla un citus māksliniekus, kurus vieno piederība Daugavpils pilsētai un reģionam.

Šogad Mākslas dienu izstādē ar saviem darbiem piedalās ap 40 Daugavpils mākslinieku. Tā ir vienreizēja iespēja skatīt vienuviet tik lielu skaitu dažādu mākslinieku darbu, kuri kopā veido vienotu mākslas darbu akordu -- bez vārdiem, bet visiem saprotamā, vienlaikus trauslā un spēcīgā mākslas valodā.

Daugavpils reģiona mākslinieku asociācija tika nodibināta 1998. gadā, tās mērķi -- veicināt jaunradei labvēlīgus apstākļus, popularizēt biedru radošā darba rezultātus, aizstāvēt mākslinieku radošo brīvību, morālās, ekonomiskās, sociālās tiesības un profesionālās intereses. Tā ir nevalstiska organizācija un tajā nav algotu darbinieku. Kopš tās dibināšanas, mākslinieku grupa ir aktīvi iesaistījusies Mākslas dienu organizēšanā Daugavpilī un pilsētas mākslas dzīves notikumu un kultūrvides veidošanā.

Asociācijas vadītāja Līga Čible atzīmēja, ka pēdējos gados Daugavpils mākslinieku mākslas darbi, kā arī viņi paši darbībā ir sastopami Rīgas ielas svētkos (katru septembri Rīgas ielā), “Martas ballē”, kā arī vēstures rekonstrukcijas klubu festivālā „Dinaburga 1812” Daugavpils cietoksnī.

Īpašs notikums bija arī mākslas galerijas/salona “Baltais zirgs” atvēršana, kuru Daugavpils mākslinieki iekārtoja kopā ar biedrību “Atmiņu lāde” un kur gada siltajā laikā var skatīt mākslinieku darbus, tikties ar māksliniekiem, piedalīties meistarklasēs. Daugavpils reģiona mākslinieku asociācijas mākslinieki ir arī veidojuši daudzus pieminekļus, vides objektus un noformējumus Daugavpilī.

Izstādi “Mākslas dienas 2022” Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā varēs aplūkot līdz 12. jūnijam.