„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.4 °C
apmācies

“Inženieru arsenāla” ekspozīcijas izveide rit pilnā sparā

Pirms dažiem mēnešiem Daugavpils cietoksnī ekspluatācijā tika pieņemta atjaunotā Inženieru arsenāla ēka, kur mājvietu sev radis Daugavpils tehnikas un industriālā dizaina centrs “Inženieru arsenāls”. Sadarbībā ar pašvaldības uzņēmumiem, vietējiem kolekcionāriem un entuziastiem ir uzsākta centra ekspozīcijas izveide. Plašāk par to, kā centrā sokas ar ekspozīcijas izveidi, “Latgales Laikam” pastāstīja centra vadītājs Raitis Ķikusts un centra sabiedrisko attiecību speciālists Aleksandrs Cvetkovs.

Uzsākot stāstījumu, Aleksandrs atzīst, ka pašreizējie un potenciālie sadarbības partneri, kas paviesojušies “Inženieru arsenālā” un aplūkojuši tā telpas, visi kā viens atzinuši, ka viņiem šeit patīk, īpašas uzslavas veltot telpu iekšējai apdarei.

Faktiski katra tehnikas centra telpa savā ziņā ir mākslas darbs, kas skaisti un interesanti izskatās pat bez eksponātiem. Spilgtākais piemērs ir viens no pirmā stāva spārniem, kur katra telpa ir ieturēta savā stilā, savā krāsā. Telpu noformējuma autors ir arhitekts, restaurācijas speciālists Pēteris Blūms.

Lai nevajadzētu iejaukties vēsturiskajās sienās, veidojot tajās jaunus kanālus, visas nepieciešamās komunikācijas ir ierīkotas zem paceltajām grīdām. Tās ir viegli izjaucamas un saliekamas. Vajadzības gadījumā tās dod iespēju bez liekām pārbūvēm veikt komunikācijās izmaiņas. Turklāt šāda pieeja ir ļāvusi saglabāt arī ēkas vēsturiskās ķieģeļu grīdas.

“Inženieru arsenāla” grīda izturējusi ugunskristības

Vienā no centra pirmā stāva spārniem, kur atradīsies specializētās tehnikas un industriālā dizaina zona, jau ir novietota uz “GAZ 63” bāzes veidotā ugunsdzēsēju mašīna, ko centram dāvājis Daugavpils ugunsdzēsēju depo. Tas ir visai unikāls eksponāts salīdzinoši labā stāvoklī. Šādas automašīnas tika ražotas Gorkijas (patlaban Ņižņijnovgoroda) automobiļu rūpnīcā Krievijā no pagājušā gadsimta 60. gadu sākuma. Tai ir paaugstināta caurejamība, tās virsbūve, izņemot kabīni, ir veidota uz koka karkasa.

Šī eksponāta nogāde tā apskates vietā bija sava veida ugunskristības gan centra komandai, gan arī tā paaugstinātas izturības paneļu grīdai, kuras viens segments spēj izturēt svaru līdz vienai tonnai. Pats eksponāts sver četras tonnas. Tā kā grīda šo eksponātu izturēja, ir cerības, ka tā izturēs arī visus pārējos.

Perspektīvā šajā apskates zonā plānots izvietot vēl vairākas specializētā autotransporta vienības -- milicijas/policijas un ātrās medicīniskās palīdzības automašīnas, kā arī pārvietojamo autoģeneratoru, ko dāvās pašvaldības SIA “Daugavpils ūdens”.

Žilbina vieglie auto un motocikli

Vienojoties ar īpašniekiem par eksponātu deponēšanu, otrajā spārnā, kur atradīsies retro tehnika, jau ir izvietotas divas privātajiem kolekcionāriem piederošas “ZAZ” markas automašīnas, trīs “Žiguļi”, “Moskvičs” un “Volga GAZ-21”. Visi eksponāti ir labā tehniskā stāvoklī.

Daugavpils tehnikas un industriālā dizaina centram veidojas laba sadarbība arī ar Daugavpils Novadpētniecības un māksla muzeju. Daļa tā rīcībā esošo eksponātu veiksmīgi papildinās “Inženieru arsenālā” aplūkojamo vēsturisko spēkratu ekspozīciju.

Otrajā stāvā viens no spārniem būs veltīts mototehnikai. Šeit jau ir izstādīts smagais motocikls “Ural” ar blakusvāģi, motocikls “IŽ” ar blakusvāģi, divi motocikli “Jawa”, motocikli “Voshod” un “Verhovina”, motopiekabe “Jenot”, 36 mopēdi ”Rīga” un motokrosa motocikli, kā arī ekspozīcijas “rozīnīte” -- Daugavpilī populārā tehniskā sporta veida -- spīdveja motociklu kolekcija.

Uz īpaša paklāja novietots pašmāju sacīkšu braucēja Maksima Bogdanova motocikls, ar kuru viņš izcīnīja bronzas godalgu junioru pasaules čempionātā spīdvejā. Šeit pat ir apskatāms arī spīdveja motocikls, ar kādiem sacensībās tika braukts pagājušā gadsimta 60. gados, kā arī spīdveja motocikls ar izpūtēju, kura vērtība tiek lēsta 5000 eiro apmērā (eksponāta cena ir 12 000 eiro).

“Inženieru arsenālā” būs skatāmas arī restaurācijas gaitā uzietās vēsturiskās relikvijas

Plānots, ka “Inženieru arsenālā” būs aplūkojamas arī tā restaurācijas gaitā, kā arī citu cietokšņa ēku restaurācijas laikā uzietās vēsturiskās relikvijas.

Lielākais atradums -- tvaika tvertne, kas ir interesants 19. gadsimta industriālā mantojuma paraugs, novietota atsevišķā telpā konservējamajā korpusā.

„Inženieru arsenāla” iekšpagalmā ir aplūkojams AS “Daugavpils satiksme” dāvātais eksponāts -- vēsturiskais tramvajs. Savukārt SIA “Daugavpils ūdens” ir solījusi izstādīt apskatei vēsturisko autoceltni uz kravas automašīnas “GAZ 53” bāzes.

Centrā ir izmantotas mūsdienīgas drošība sistēmas

Daugavpils cietokšņa Inženieru arsenāls būvēts laikā no 1840.--1844. gadam un ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Vēsturiski šī ēka tika izmantota apbruņojuma priekšmetu un instrumentu izgatavošanai, kā arī remontam. Ēkā atradās rasētava, metāla lietuve, modeļtelpa un dažādas darbnīcas. Inženieru arsēniks ir pēdējā arhitekta Aleksandra Štauberta projektētā ēka Daugavpils cietoksnī, un tās celtniecība tika pabeigta jau pēc arhitekta nāves.

Padomju gados telpas tika izmantotas aviācijas skolas vajadzībām, bet no 1994. gada ēka stāvēja tukša. Pasliktinoties tās tehniskajam stāvoklim tika pieņemts lēmums rīkoties, lai saglabātu un attīstītu vēsturisko celtni. 2016. gadā Inženieru arsenālu no valsts savā īpašumā pārņēma Daugavpils pilsētas pašvaldība. Piesaistot finansējumu no Eiropas Savienības struktūrfondiem un pārrobežu sadarbības programmām, tika īstenoti vērienīgi ēkas restaurācijas un konservācijas darbi.

Būvdarbi tika uzsākti 2019. gada nogalē. To gaitā tika izbūvēts jauns jumts, atjaunots vairākās vietās bojātais ķieģeļu mūrējums un izbūvēti jauni inženierkomunikāciju tīkli. Ierobežotā finansējuma dēļ ēkas austrumu daļu un ziemeļu korpuss tika iekonservēti.

Centrs tika aprīkots arī ar mūsdienīgām drošības sistēmām. Ar vienu no tām ir aprīkotas arī ēkas centrālās ārdurvis. Sistēma ļauj attaisīt durvis no ēkas iekšpuses pat tajā gadījumā, ja tās ir aizslēgtas. Tas paredzēts gadījumiem, ja centra apmeklētājiem vai darbiniekiem pēkšņi rastos nepieciešamība steidzami atstāt telpas.

“Inženieru arsenāls” aicina uz sadarbību privātos kolekcionārus

Centra vadītājs Raitis Ķikusts pastāstīja, ka sākotnēji bijusi iecere veidot “Inženieru arsenālu” par tādu kā Rīga Motormuzeja filiāli. Pēc tam šajā koncepcijā tikušas ieviestas izmaiņas, restaurējamā ēka tikusi saglabāta pašvaldības īpašumā un patlaban “Inženieru arsenāla” ekspozīcija tiek veidota, pamatā sadarbojoties ar privātajiem kolekcionāriem un interesentiem visā Latgalē.

Daugavpils tehnikas un industriālā dizaina centrs pateicas par izrādīto interesi pašreizējiem partneriem, kā arī aicina uz sadarbību cilvēkus, kuri būtu gatavi piedāvāt centram eksponēšanai arī dažādus instrumentus, darbgaldus, atslēgas un citus izstrādājumus, kas savulaik tikuši ražoti pilsētā, padomju laikā ražotu radiotehniku, kā arī ar autotransportu, darba drošību, ražošanu un tamlīdzīgām lietām saistītus plakātus.

Labvēlīga notikumu attīstības scenārija gadījumā daļa ekspozīcijas Daugavpils Tehnikas un industriālā dizaina centrā “Inženieru arsenāls” apmeklētājiem varētu tikt atvērta vasaras beigās/rudens sākumā. Inženieru arsenāls piedāvās savu fantastisko iekšpagalmu arī dažādu pasākumu organizēšanai, tai skaitā pilsētas svētku pasākumu organizēšanai un auto saietiem. Jau šīs nedēļas nogalē te notiks LAVKA un motosalidojums.

Vairāk informācijas:

https://www.facebook.com/Inzenieru.arsenals

inzenieruarsenals@daugavpils.lv

Imperatora iela 8 Daugavpils-LV-5401

26 022 394
 

Komentāri

09.05.2022 18:58
Adel
Galugi neinteresants un nebaudams raksts