„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.7 °C
daži mākoņi

„Cabaret Dinabourg” – pikants šovs vai spilgts priekšnesums

22. aprīlī notika ilgi gaidītā "Cabaret Dinabourg" pirmizrāde. Šis ir jauns, spilgts Daugavpils teātra projekts, kas izgājis ārpus ierastā repertuāra.

Pilsētas iedzīvotājiem un viesiem ir unikāla iespēja izbaudīt nakts kultūru un iejusties kabarē vidē. Iedomājieties šo maģisko gaisotni: pieklusinātā sveču gaisma pie galdiņiem teātra lielajā zālē; apburoši aktieru priekšnesumi greznos tērpos, kas prožektoru staros izskatās vēl spilgtāki un neparastāki, bet spalvas un spīguļi vēl vairāk izceļ tēlus. Dāmas vakarkleitās un kungi uzvalkos; pārtraukumos viesmīļi piedāvā glāzi šampanieša (kompliments skatītājiem parterā); vadītāji zaigojošos tērpos, kuri vai nu uzkāpj uz skatuves, vai ienāk parterā pie skatītājiem vai sarunājas pie galdiņa ložā.

Taču viskrāšņākais un neaizmirstamākais tajā visā ir lieliskie priekšnesumi. Šeit varat baudīt pasaules hītus, apbrīnot horeogrāfiju un aizraujošos trikus. Ak jā, labi zināmā kankāna nebūs, šī ir jauna kabarē interpretācija. "Cabaret Dinabourg" ir mūsdienīga izrāde ar mūsu pilsētas vēsturisko nosaukumu.

Iespējams, daži priekšnesumi var šķist pārlieku drosmīgi, kādam -- pat izaicinoši. Manuprāt, viegls pikantums piešķir šai izrādei īpašu šarmu.

Daži priekšnesumi bija tik jutekliski, ka skatītāji maksimāli iedzīvojās izrādē, šķita, ka tu pats esi uz skatuves.

Es teiktu, ka bija: “Spilgti, neparasti, skaisti! Jā, drosmīgi un līdz ar to oriģināli! Mūsdienīgi runājot, tas bija GARŠĪGI!” Daudzi mani draugi, uzzinājuši, ka biju pirmizrādē, jautāja, vai man patika. "Jā! Man ļoti patika! Šī nav ierastā izrāde, tas ir jauns, spilgts šovs. Vienīgais, kā pietrūka tieši man, -- mazliet vairāk vietas, lai varētu dejot. Jo valdīja NEPARASTA gaisotne! Taču publika mūsu rindā bija aktīva, dažkārt mums izdevās izkustēties arī sēžot. Mēs kaifojām un atbalstījām aktierus, cik vien varējām. Sāpēja plaukstas, pastāvīgi aplaudējot.”

Jāatzīmē, ka kabarē ideja radās „Covid-19” laikā, kad bija stingri sociālās distances ievērošanas noteikumi. Tādējādi tukšajā telpā zālē novietoja galdiņus, taču vēlāk tika ieviests ēdināšanas aizliegums, tāpēc pirmizrāde notika 2022. gada aprīlī.

„Cabaret Dinabourg” vadīja aktieri Aleksandrs Komarovs, Zanda Mankopa, Jeļena Ņetjosina un Ritvars Gailums.

Režisors -- Oļegs Šapošņikovs, kurš, kā vienmēr, atbalstīja savu komandu un uzstājās maģiskā priekšnesumā. Libreta autors ir Aleksandrs Komarovs, horeogrāfe -- Irina Bogeruka, scenogrāfe un kostīmu māksliniece -- Inga Bermaka, gaismu mākslinieks -- Sergejs Vasiļjevs.

Spožus priekšnesumus uz skatuves demonstrēja Kristīna Zaharova, Natālija Kotona, Alisa May, Marks Šelutko, Alina Kalina, Luiza Prokofjeva, Artjoms Afanasjevs, Vanda Gibovska, Jevgeņijs Mihailovs, Svetlana Morozova, Raimonds Paegle, Darja Šakalova, Aleksandra Koguce, Alisa Matvejeva, Miroslavs Blakunovs, Otto Kovči, Artūrs Rudzītis.

Projekta režisors Oļegs Šapošņikovs saista lielas cerības ar jauno izrādi: “Šodien mēs esam uz vēsturiska notikuma platformas... Ceru, ka „Cabaret Dinabourg” piesaistīs daudzus tūristus un, iespējams, kļūs par mūsu pilsētas vizītkarti. Šis ir pilnīgi jauns solis Daugavpils teātra kā muzikālās drāmas un daudzpusīgākā teātra attīstībā Latvijā.”

Dziedātāja un vokālā pedagoģe Alisa May atzīst, ka „Cabaret Dinabourg” ir vērienīgs, nebijis Daugavpils “lolojums”, kurā katrs mākslinieks iesaistās gan solo, gan komandas darbā: “Emocijas pirmizrādē bija kā uz paletes – gan satraukums un azarts, gan gaidas un prieks, un lepnums [ka es un mani studenti esam saistīti ar šo „lolojumu”]. Varu teikt, ka katrs skatītājs atradīs savu mīļāko priekšnesumu, jo kabarē ir daudzveidīgs gan iespaidu un emociju paletē, gan eklektisks žanros un izpildījuma stilos, kas noteikti patiks katram saskaņā ar viņa gaumi!”

Apburošā dziedātāja Natālija Kotona pastāstīja par šovu: “Kabarē... man tas ir izaicinājums, iespēja profesionālai, fiziskai un, dīvainā kārtā, arī garīgai izaugsmei. Pilnīga sevis pieņemšana un viegluma sajūta katrā priekšnesumā tika pilnveidota katrā mēģinājumā... Pirmizrāde sniedza jaunas sajūtas un emocionālu uzplaiksnījumu. Paldies skatītājiem par atgriezenisko saikni. Tas mums ir svarīgi! Paldies Oļegam Šapošņikovam par augsto latiņu! Irinai Bogerukai -- par brīnišķīgo horeogrāfiju! Kristīnai Zaharovai un Ilonai Bagelei -- par profesionālu un emocionālu atbalstu! Mīļotajam -- par sapratni!”

Sajūtās par dalību pirmizrādē dalījās talantīgā teātra dejotāja Vanda Gibovska: “Emocijas? Grūti pateikt, ļoti dažādas. No vienas puses, milzīgs nogurums, bet tas ir aizkulisēs. Bet, uzkāpjot uz skatuves, viss nogurums aizmirstas, nav jūtams un var baudīt deju.”

Starpbrīdī izdevās uzzināt publikas viedokli, kā arī ar interesi vēroju skatītāju reakciju izrādes laikā. Izejot zālē un ārā, varēja dzirdēt, kā cilvēki apspriež programmu, vairākumā frāžu skaidri varēja dzirdēt “lieliski”, “neparasti”, “interesanti”. Atklāti sakot, dažiem tas šķita pārāk drosmīgi un neparasti, taču var droši teikt, ka skatītājiem izrāde patika.

Skatītāja Alla atklāja savas domas par vienu no spilgtākajiem priekšnesumiem -- deju „Trio”: "Sākumā nesapratu, kaut kā šķita nevietā, bet tad ieskatījos vērīgāk un sapratu, ka tas ir skaisti." Tobrīd vīrietis, kurš gāja garām, sajūsmināti iesaucās: "Ak, jā, tas "sekss trijatā" bija superīgs!" Bija patīkami sajust publikas atbalstu, kad māksliniekiem dāsni aplaudēja un skandēja "Bravo!"

Katrs priekšnesums bija savā ziņā unikāls un interesants. Starp spilgtākajiem, atmiņā paliekošākajiem un emocionāli intriģējošākajiem numuriem ir vērts atzīmēt Kristīnas Zaharovas sniegumu – spāņu dziesmu izpildījums bija valdzinoši juteklisks, bet Vandas G. un Žeņas M. deja uz stieņa lieliski papildināja priekšnesumu. Apburošā levitācija -- priekšnesums bez mūzikas, sarežģīta horeogrāfija, mantras ideja un solo apvienojums radīja neticamu gaisotni. Kāds jauns vīrietis pēc šī priekšnesuma izsaucās: „Tas ir super!”, kas nozīmē apbrīnu. Krāšņi dziedātāju Natālijas un Alises priekšnesumi, sarežģīti triki aplī un bezsvara burvība ir priekšnesuma spožākās rotas.

Neapšaubāmi, šis jaunais šovs ar daudzveidīgu un aizraujošu programmu, kas vismaz neatstās vienaldzīgu un, maksimums, sniegs daudz emociju. „Cabaret Dinabourg” ir vērts redzēt un dzirdēt!

Nākamās izrādes notiks 20. un 21. maijā (sākums pl. 20.00).