„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+2.0 °C
apmācies

Muzejā skatāma izstāde “Pilsētas Daugavas krastos”

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā skatāma Rīgas Latviešu biedrības, Daugavpils Latviešu biedrības un Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja kopīgi veidotā gleznu un tēlniecības izstāde “Pilsētas Daugavas krastos”.

Izstādes atklāšanā, uzrunājot klātesošos, muzeja izstāžu kuratore Mairita Folkmane atgādināja, ka 1968. gadā Rīgā un 1917. gadā Daugavpilī tika dibinātas Latviešu biedrības ar mērķi kopt un saglabāt latviešu tautas kultūru, tradīcijas, nacionālo identitāti un valstisko apziņu. Un šis ir viens no tādiem projektiem, kura pamatā ir ideja par Latvijas likteņupi Daugavu, kuru savos darbos ir attēlojuši mākslinieki.

Rīgas Latviešu biedrības vizuālās mākslas komisijas vadītāja Gunta Brakovska atzina, ka ideja par šādas izstādes izveidi 2019. gadā radusies Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētājam Guntim Gailītim un viņš uzaicinājis māksliniekus iesaistīties tās realizācijā. Tā sākusies Rīgas un citu Daugavas krastos uzcelto Latvijas pilsētu gleznošana. Izstāde sāka ceļot sākumā pa Rīgas muzejiem, pēc tam radās iespēja to parādīt Krustpils pilī Jēkabpilī, un tagad tā ir aplūkojama arī Daugavpilī.

Sveicot klātesošos izstādes atklāšanā, Rīgas Latviešu biedrības vadītājs Guntis Gailītis pārfrāzēja “Nokia” moto “Nokia connecting people” -- “Daugava vieno cilvēkus”. Gandarījumu par izstādes atklāšanu pauda un cilvēkiem, pateicoties kuru iniciatīvai un enerģijai tapusi šī izstāde, paldies teica arī Daugavpils Latviešu biedrības vadītāja Līvija Jankovska un muzeja direktore Ruta Ģiptere.

Izstādē “Pilsētas Daugavas krastos” piedalās 18 gleznotāji: Dzintars Adienis (Jūrmala), Laima Akmentiņa (Rīga), Ziedonis Bārbals (Jēkabpils), Kaspars Bērziņš (Rīga), Gunta Brakovska (Rīga), Nadežda Demidova (Rīga), Juris Ģērmanis (Rīga), Oskars Jansons (Daugavpils), Laine Kainaize (Rīga), Rolands Krišjānis (Rīga), Vita Merca (Rīga), Valda Mežbārde (Daugavpils), Ieva Muzikante (Rīga), Emīls Kristiāns Muzikants (Rīga), Aleksejs Naumovs (Rīga), Velta Riekstiņa (Ogre), Jānis Streičs (Rīga), Ilgvars Zalāns (Rīga) un seši tēlnieki: Ģirts Burvis (Rīga), Līga Čible (Daugavpils), Vija Ilze Dzintare (Rīga), Ivo Folkmanis (Daugavpils), Tālivaldis Muzikants (Rīga), Jānis Strupulis (Rīga).

Māksliniekus vieno kopīga tēma -- Latvijas likteņupe Daugava un pilsētas tās krastos. Tā viņu darbos radusi daudzveidīgu atspoguļojumu, sākot no reāli pazīstamām vietām līdz filozofiskai nosacītībai. Izstādes gleznās attēlota Krāslava, Daugavpils, Silaine, Jēkabpils, Ogre, bet visvairāk autori pievērsušies Rīgai.

Izstādē “Pilsētas Daugavas krastos” iekļautas pārsvarā nesen tapušās ainavas, gleznieciskās kompozīcijas, medaļas un skulptūras ar Daugavas reģiona pilsētu arhitektūras tektonisko daudzveidību, lineārajiem ritmiem un krāsainību. Mākslinieki ar savu daiļrades plašumu vēlas veidot dialogu ar skatītāju. Šāda mākslas interešu mijiedarbība radoši bagātinās izstādes skatītājus un māksliniekus. Mākslinieki katrs savā veidā filozofiski risinājuši cilvēka esību laikā -- pagātnē un tagadnē, tautas un indivīda vietu pasaulē. Darbi iemieso tieksmi uz Gaismu.

Rīgas Latviešu biedrības, Daugavpils Latviešu biedrības un Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja kopīgā izstāde “Pilsētas Daugavas krastos” būs skatāma līdz 26. jūnijam.