„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+2.0 °C
apmācies

Atklāta glezniecības simpozija “Silva Linarte” noslēguma izstāde

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā atklāta starptautiskā glezniecības simpozija “Silva Linarte 2022” noslēguma izstāde, kurā skatāmi mākslinieku Ingūnas Levšas, Anitas Melderes, Irīnas Špakovas, Paolas Bertlas (Peru), Nikas Gžimskas (Polija) un Mihali Karaiskosa (Grieķija) darbi, kā arī Evas Vēveres un Lauras Prikules “R telpa”.

Atklājot izstādi, Daugavpils Marka Rotko mākslas centra vadītājs Māris Čačka pauda gandarījumu par iespēju atkal atskatīties uz paveikto mākslā. „Silva Linarte ir brīnišķīga Daugavpils zvaigznāja zvaigzne, kas caur izstādi un „R telpa” projektu šodien vēlreiz simboliski samirdz kopā ar Marka Rotko vārdu. Vēl brīnišķīgāk ir tas, ka abi šie Daugavpils zvaigznāja spīdekļi spēj caur savu veikumu pagātnē ietekmēt, mainīt un motivēt māksliniekus sekot viņu paraugiem, viņu paveiktajam mākslas ceļā, veidojot savu ceļa karti,” uzsvēra Māris Čačka.

Glezniecības simpozija “Silva Linarte 2022” noslēguma izstādes atklāšanas pasākumā piedalījās arī abas mākslinieces meitas Ilona Linarte-Ruža un Dace Pudāne. Viņas pateicās par Silvas Linartes vārda uzturēšanu un šo burvīgo iespēju plenēristiem turpināt viņas aizsāktos meklējumus glezniecībā.

Simpozija laikā radītos darbus var uzlūkot kā ceļa karti abstraktās glezniecības iepazīšanai -- krāsu un triepienu dažādība, izmantoto faktūru lietojums, audeklu fiziska iespaidošana un abstrakcijas radīto tēlu konkrētums katram māksliniekam izpaužas atšķirīgos veidos, bet visi kopā tie fiksē divu nedēļu laiktelpu, ko katrs ir piedzīvojis.

“R telpa” aktivizē Daugavpils Marka Rotko mākslas centra publisko zonu, piedāvājot to kā daļēji atvērtu darbības un refleksijas telpu, kas izveidota dialogā ar Rotko mantojumu un paplašina centra veidoto izstāžu pieredzi, iznesot to ārpus klasiskā formāta robežām.

“Poētiskā robotisma” projekti, ko vizuālās mākslinieces Eva Vēvere un Laura Prikule īsteno jau vairāk nekā desmit gadus dažādās laikmetīgās mākslas platformās, skatītājiem piedāvā padziļinātu pieredžu kopumu, cita starpā -- iespējas pašiem veidot mākslas darba attīstības maršrutu. Mākslinieču projektos tiek pētīti poētiskie un robotiskie dzīves aspekti mūsdienu sabiedrībā, iedziļinoties automatizētajos procesos un subjektīvajās reakcijās uz tiem. Izstādes, performances un procesuāli notikumi īstenoti KIM? Laikmetīgās mākslas centrā, Latvijas Laikmetīgās mākslas centrā un citās kultūrvietās Baltijā un Skandināvijā.

Godinot izcilās Latgales mākslinieces un ilggadējās mākslas pedagoģes Silvas Veronikas Linartes (1939--2018) piemiņu un radošo veikumu, kā arī to paaudzi, kas veidoja un mainīja Latvijas abstraktās glezniecības ainu, glezniecības simpozijs “Silva Linarte” Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs notika jau ceturto reizi.