„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+6.1 °C
apmācies

Rotko mākslas centrā sācies 10. starptautiskais Latgales grafikas simpozijs

Aizvadītās nedēļas nogalē Daugavpilī, Marka Rotko mākslas centrā, sāka darbu un līdz 27. maijam turpināsies 10. starptautiskais Latgales grafikas simpozijs, kas ir viens no nozīmīgākajiem pasākumiem grafikas jomā Latgalē.

Simpoziju ievadīja latviešu grafiķa Gunāra Kroļļa šovasar gaidāmajai dzīves jubilejai veltītās izstādes “Visums, mīti un simboli” atklāšana Daugavpils Kultūras pils izstāžu zālē. Tajā aplūkojami mākslinieka darbi no Daugavpils Marka Rotko mākslas centra kolekcijas.

Atklājot simpoziju, Rotko mākslas centra vadītājs Māris Čačka uzsvēra, ka grafikas simpozijs pilsētā un novadā ir mainījis priekšstatus par grafiku, kas šeit patlaban piedzīvo sava veida renesansi. Turpinājumā Māris Čačka pasniedza simpozija dalībniekiem tradicionālos darba rīkus – priekšautus, kas viņiem reizē būs arī atmiņa par simpoziju.

Simpozija gaitā divu nedēļu programmā 11 mākslinieki no astoņām valstīm radīs jaunus māksla darbus, piedalīsies diskusijās, sniegs meistardarbnīcas, kas solās būt saistošas gan mākslas mīļotājiem, gan jomas speciālistiem. Simpozija izskaņā, 27. maijā, tiks atklāta simpozija dalībnieku darbu izstāde, kas solās būt formā daudzveidīga un saturiski piepildīta, un izdots katalogs.

Simpozijā piedalās Tomijs Šneiders un Mihaels Šitnigs (Austrija), Inga Heamegi un Lembe Rubena (Igaunija), Vaidots Janulis un Vaiva Kovietaite Trumpe (Lietuva), Elizabete Alsosa Stranda (Norvēģija), Hunge (Mērija) Džana (Ķīna), Šarlote Dorna (Vācija), Roberts Rabejs (Polija) un Dana Vasiļjeva (Latvija).

Gunāra Kroļļa izstāde iezīmē grafikas vecmeistara radošā mūža garumā gūtos iespaidus, lokāli ieraudzītos un cituviet sajustos, visdažādākajās reliģijās un kultūrās balstītos atklājumus – visu plašo un bagāto tēmu loku, kura ietvarā viņš ir domājis un radījis.

Mākslinieka filigrāni izkoptais rokraksts atklājas dažādā tēlu valodu ansamblī, kamēr līniju un laukumu ritms stalti izkārtojas līdz perfekcijai izkoptās kompozīcijās. Mīti un simbolos ieskautie tēli un to grupas līdzsvarojas ar kosmosa un zemapziņas klātbūtni – atklāj pārdomas par cilvēka esības jēgu un mūsdienu sabiedrības morāles un ētikas normām un vērtībām.

Gunāra Kroļļa izstāžu pieredze Latvijas grafiķu saimē ir viena no ilgākajām. Kopš pirmās izstādes 1956. gadā viņš ir īstenojis simtiem izstāžu projektu Latvijā un ārvalstīs -- Eiropā, ASV un Tuvajos Austrumos --, kā arī rīkojis vairākas ģimenes izstādes kopā ar Izabellu Krolli un Ingunu Krolli‑Irbi.

Viņa mākslas darbi atrodas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Daugavpils Marka Rotko mākslas centra, citu Latvijas lielāko muzeju, Tretjakova mākslas galerijas un Puškina mākslas muzeja krājumos, kā arī daudzās privātkolekcijās Latvijā un citur pasaulē.

10. starptautiskais Latgales grafikas simpozijs turpina grafikas mākslas medija iedzīvināšanu Daugavpilī un Latgales vārda nešanu starptautiski caur grafiķu aktivitātēm reģionā, pulcējot arvien jaunus grafiķus, veidojot Latgali kā lielisku vidi radošam darbam un veicinot reģiona starptautisko atpazīstamību.

Simpoziju producē biedrība “SIVIA” un tas jau astoto reizi norasinās Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā. Savā pastāvēšanas laikā simpoziji pulcējusī vairāk nekā 100 grafiķus no vairāk nekā 35 valstīm.