„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. maijs
Svētdiena
Lita, Sibilla, Teika
+12.1 °C
skaidrs laiks

Viss par Eiropu Europe Direct Dienvidlatgales centrā

Kādus lēmumus pieņem Eiropas Parlaments? Kādas iespējas ir Eiropas Savienības (ES) iedzīvotājiem? Lai saņemtu atbildes uz šiem un daudziem citiem jautājumiem, vairs nav stundām ilgi jāsēž internetā un jāmeklē nepieciešamā informācija, dažkārt izmantojot tiešsaistes tulkotājus. Pietiek apmeklēt Daugavpilī atvērto Europe Direct Dienvidlatgales centru.

Kā galveno centra uzdevumu tā vadītājs Oskars Zuģickis atzīmēja iedzīvotāju informēšanu par Eiropas Savienības dzīvi. Būtiski ir izveidot tiešu kontaktu starp dažādām ES institūcijām un Latvijas iedzīvotājiem.

“Cik bieži esam saņēmuši pilnīgu informāciju par Eiropas Parlamenta darbu un tā lēmumiem? Patiesībā ārkārtīgi reti. Būtībā tas viss nonāca pie mums jau sagrozītā veidā. Tagad, kad ir atvērts mūsu centrs, šī problēma tiks atrisināta. Daugavpils iedzīvotāji varēs atnākt un saņemt pilnu informāciju par visu, kas notiek Eiropā, par Eiropas Parlamenta pieņemtajiem lēmumiem, par programmām, kuras īsteno ES fondi,” centra darbu komentēja Oskars Zuģickis.

Turklāt Europe Direct Dienvidlatgales centrs sadarbībā ar dažādām valsts un pašvaldību organizācijām rīkos dažādus pasākumus, kuru mērķis ir pastāstīt par ES aktivitātēm. Un spilgts piemērs tam bija diena, kad centrs tika atvērts. Vienlaikus tā speciālisti sadarbībā ar citām institūcijām organizēja Vides dienu. Dienas laikā visā pilsētā notika aptuveni 60 dažādi pasākumi. Piemēram, Dubrovina parkā ikvienam bija brīnišķīga iespēja iegūt pilnīgu informāciju par vides piesārņojumu, dabas vērtību daudzveidību un resursu racionālu izmantošanu, tostarp piedaloties vides izglītības semināros! Arī skolēni un visi zinātkārie pilsētas iedzīvotāji un viesi varēja uzzināt par ES Zaļo kursu.

Tika rīkotas arī eko talkas. Tās tika organizētas sadarbībā ar Latgales plānošanas reģionu un Daugavpils Izglītības pārvaldi.

Vides dienā tika iesaistītas izglītības iestādes, tostarp skolas un Daugavpils Universitāte, pasākumi norisinājās arī mūsu daudzajos parkos un skvēros.

Centra atklāšanā un Vides dienā piedalījās Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāju Zani Petre. Savā uzrunā viņa atzīmēja, ka Latvijā jau veiksmīgi darbojas septiņi šādi centri, taču jau sen bija vēlme un nepieciešamība to izveidot Latgales dienvidos. Ir svarīgi iedzīvotājiem sniegt uzticamu informāciju. Beidzot šo ideju ir izdevies īstenot.

“Esmu pārliecināta, ka centrā būs daudz darba, daudz dažādu aktivitāšu. Un, protams, mēs ar to cieši sadarbosimies,” sacīja Zane Petre.