„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
-1.6 °C
nedaudz mākoņains

“Daugavpils tūrisma restartā” iezīmējās attīstības vektors

Ievadot aktīvo tūrisma sezonu, 17. maijā Daugavpils Marka Rotko mākslas centra konferenču zālē norisinājās Daugavpils Tūrisma attīstības un informācijas aģentūras rīkotais starptautiskais tūrisma forums “Daugavpils tūrisma restarts”.

Uzrunājot pasākuma dalībniekus, Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš akcentēja vairākus momentus, kas būtiski ietekmēs tūrisma jomu tuvākajā laikā. Viņš brīdināja tūrisma jomas darbiniekus par prognozējamo smago enerģētisko krīzi, kura varētu būtiski ietekmēt jau šobrīd pieaugušās izmaksas. Tas, savukārt, varētu samazināt ceļotgribētāju skaitu, kā rezultātā naudas plūsma tūrisma nozarē varētu samazināties.

Lai atbalstītu tūrismu, ar pašvaldības atbalstu pilsētā regulāri tiek rīkots daudz dažādu pasākumu. Taču, lai izdzīvotu, būs nepieciešama arī darba efektivizācija un savstarpēja sadarbība. Tāpat pašvaldībai ir svarīgi saprast, kā labāk izlietot tās rīcībā esošos līdzekļus, lai piesaistītu pēc iespējas vairāk tūristu, un tūrisma jomā strādājošie pašmāju uzņēmēji no tā varētu gūt maksimālu labumu. Joprojām ir pasākumi, kur organizēšanā pašvaldība investē desmitiem tūkstošu eiro, bet to atdeve līdzinās nullei. Tāpat ir pasākumi ar pašvaldības „nulles” finansējumu, kuru rezultātā viesnīcas un kafejnīcas tiek piepildītas un pilsēta atdzīvojas.

To, ka ne šis, ne arī nākamais gads nebūs viegls, atzina arī Augšdaugavas novada pašvaldības priekšsēdētāja vietnieks Vitālijs Aizbalts. Taču paredzamie izaicinājumi, viņaprāt, liks darboties un kļūt efektīvākiem, optimizēt izmaksas un maksimāli palielināt ieņēmumus.

Otra nozīmīga lieta būs savstarpējā kooperēšanās un sadarbība, jo cilvēki, kuri atbrauc uz Daugavpili, nereti vēlas ne tikai apmeklēt Marka Rotko centru, bet arī izbaudīt dabu Augšdaugavas novadā, kurš tūristiem asociējas ar Daugavas lokiem, un otrādi -- atpūtas dabā cienītāju vidū ir arī tādi, kas labprāt izmantotu iespēju un iekļautu savā ceļojumā mākslas un kultūras objektu apmeklēšanu pilsētā. Tādēļ tūristu piesaistē svarīga ir savstarpēja koordinācija, uzsvēra Vitālijs Aizbalts.


Foruma dalībniekus uzrunāja arī Latgales plānošanas reģiona administrācijas vadītāja Iveta Maļina-Tabūne un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras vadošā eksperte Kristīne Mickāne. Laura Spundere sniedza ieskatu Latgales Tūrisma asociācijas darbā, savukārt Daugavpils pilsētas pašvaldības Attīstības departamenta vadītāja Daina Krīviņa pastāstīja par tūrisma vides attīstību Daugavpilī.


Augsti godātais viesis no Indijas profesors Činmejs Pandja (Chinmay Pandya) pauda gatavību veicināt starptautisku sadarbību. Bet Lietuvas tuvākās pilsētas -- Zarasu tūrisma jomas pārstāvis Ramūns Keršs aicināja aktīvi izmantot kaimiņu tūrisma piedāvājumu.

Analizējot Daugavpils tūrisma nozari, Daugavpils Tūrisma attīstības un informācijas aģentūras direktore Žanna Kulakova sniedza vērtīgus statistikas datus par pēdējiem diviem gadiem. Ar savām prezentācijām uzstājās arī pilsētas tūrisma objektu pārstāvji, kuri prezentēja šī gada tūrisma jaunumus.


“Daugavpils ir daudzveidīgs un interesants tūrisma galamērķis ar plašu piedāvājumu dažādām mērķa grupām. Latgales reģiona lielākā pilsēta ir gatava aktīvai tūrisma sezonai. Kopā mums izdosies,” foruma noslēgumā teica Žanna Kulakova.


Tūrisma forumā piedalījās Daugavpils tūrisma nozares pārstāvji, tūrisma objektu darbinieki un uzņēmēji, kā arī triju Daugavpils mācību iestāžu pārstāvji, kas gatavo tūrisma nozares speciālistus. Tāpat pasākumu apmeklēja vietējo mediju pārstāvji un blogeri.