„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+6.2 °C
apmācies

Bibliotēkā atklāta Lietuvas fotogrāfu darbu izstāde “Pieci skatieni, seši soļi”

Latgales Centrālās bibliotēkas Daiļliteratūras sektorā atklāta foto izstāde “Pieci skatieni, seši soļi”, kurā iekļautas 30 fotogrāfijas, kurās iemūžināti piecu Lietuvas fotogrāfu skatījumi uz brīnišķīgo Zarasu novadu.

Šī izstāde bija ieplānota vēl 2020. gadā, taču visiem zināmu iemeslu dēļ tās atklāšana kļuva iespējama tikai šogad.

Stāstot par sevi, Rimants Bikulčs atzina, ka sācis fotografēt, kad viņam bijuši 10--11 gadi un pēc skolas beigšanas nopietni apsvēris iespēju pievērsties fotografēšanai, taču toreiz tas nav izdevies. Patlaban viena no Rimanta Bikulča specialitātēm ir dabas fotografēšana, kas sniedz divkāršu labumu. “Atrašanās svaigā gaisā ļauj restartēt smadzenes, un vienlaikus es izmantoju attēlus, lai parādītu mūsu reģiona skaistumu,” teica Rimants Bikulčs.

Zarasos dzimušo un dzīvojošo Aļģimantu Navicki visu mūžu pavadījušas daudzas fotogrāfijas, jo viņa tēvs bija fotogrāfs. “Acīmredzot ģenētiskajam faktoram bija nozīme. Fotogrāfiju iemīlēju arī tāpēc, ka tā ir vienīgais veids, kā atgriezties pagātnē, kuru laiks nežēlīgi cenšas izdzēst. Savukārt, skatoties uz ainavu no augšas, var ieraudzīt un parādīt citiem to, ko parasti neredz, stāvot uz zemes, un tas ir tā vērts,” atzina Aļģimants Navickis.

Par daļu no viņa dzīvesveida fotogrāfija ir kļuvusi arī Staņislavam Sinkevičam. “Būdams profesionāls naturālists, lielu uzmanību pievēršu maģiskajai dabas pasaulei, kas mani nemitīgi pārsteidz ar saviem perfektajiem evolūcijas veidojumiem, to daudzveidību, burvīgo krāsu un formu harmoniju,” norādīja fotomākslinieks.

Izstādē ir aplūkojamas arī Gintauta Antanaviča un Vasīlija Kukonenko fotogrāfijas. Viņi ierasties uz izstādes atklāšanu šoreiz gan nevarēja.

Stāstot par savu aizraušanos ar fotografēšanu un centieniem parādīt Zarasu novada skaistumu, Gintauts Antanavičs atzīst, ka fotografēšana ir viens no veidiem, kā viņš pavadu savu brīvo laiku. “Tas ir veids, kā izpaust sevi, savas attiecības ar apkārtējo pasauli. Visvairāk man patīk fotografēt dabu, kurā es rodu mieru un harmoniju. Es dzīvoju pārsteidzoši skaistā valstī, tāpēc savu mīlestību pret dzimteni cenšos paust ar fotogrāfijas palīdzību,” saka fotogrāfs.

Vasīlijam Kukonenko vecāki uzdāvināja fotoaparātu 15. dzimšanas dienā. Kopš tā laika viņš mēģināja “apturēt laiku” ar kameras slēdža palīdzību. “Tas ir jauki, kad klusie dzīves mirkļi, iesaldēti laikā, raisa tik daudz spilgtu un vētrainu atmiņu. Lai atraisītu domas no ikdienas, es fotografēju ainavas. Mūsu valstī ir tik daudz skaistu vietu, atliek tikai spēt tās mākslinieciski parādīt...” dalās izjūtās Vasīlijs Kukonenko.

Fotoizstāde “Pieci skatieni, seši soļi” Latgales Centrālās bibliotēkas Daiļliteratūras un Nozaru literatūras sektorā būs aplūkojama līdz 30. jūnijam.

Komentāri

16.06.2022 05:14
Losene
Daba..neizsakams skaistums svetums un harmonija...un nav lidzvertiga skaistuma tai....nav lielakas laimes but pue taaas.izprast to kaa dalu no sevis.no tas speka patiesuma un neskartibas..jo ari tu esi tikai dabas dala..cilvek..ko varbut esi piemirsis...atgriezues pue taas...pie pasaules sakuma.. paldies fotografam rimantam kas to ir sapratis un iemyzina fotografijas lai ari muois raditu neparadtas sajutas..jo no dabas gutajam sajutam top maksla foto gleznueciba muzika literatura...tver sis sajuras mirklys ko snuedz tev maksla..bet visluelako sajutu kopumu un harmoniju tu gusi tiesi atpusoties pue davas vetojot to un gustott speeku. .