„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.7 °C
apmācies

Jevgeņijas Muštavinskas gleznas modina gaišas un labestīgas jūtas

Sestdien, 2. jūlijā, Latgales Centrālās bibliotēkas Piekrastes filiālē notika radoša tikšanās ar Daugavpils mākslinieci Jevgeņiju Muštavinsku, izstādes „Bākas gaisma” autori. Avīzes "Latgales Laiks" ilggadējiem lasītājiem viņa ir pazīstama no kādreizējām publikācijām laikrakstā. Taču tagad atklājušās jaunas J. Muštavinskas talanta šķautnes, un viņa nenogurstoši turpina sevi pilnveidot.

Tikšanās vadītāja bibliotekāre Ludmila Borisova klātesošos iepazīstināja ar autori. Jevgeņija Muštavinska ir daugavpiliete, profesionāla māksliniece, ekonomikas, tiesību zinātņu bakalaure, ieguvusi maģistra grādu starpkultūru attiecībās, dažādu izstāžu un konkursu dalībniece Latvijā un ārzemēs. L. Borisova viesiem pastāstīja arī par iepriekšējo izstādi, kas bibliotēkā notika 2019. gadā, un demonstrēja video ar šīs izstādes skicēm. Papildu izskanēja lasītāju atsauksmes par izstādi, kuros viņi pateicas māksliniecei, atzīmējot, ka viņas darbi liek aizdomāties par dzīves jēgu, par tās meklējumiem, par ceļu, kas ved pretī dzīves grūtību pārvarēšanai un pat palīdz justies labāk fiziski un garīgi.

L. Borisova klātesošajiem pastāstīja, ka Jevgeņija nesen izdevusi savu pirmo grāmatu «Светоч сердца моего», un lūdza autorei pastāstīt, kas viņu iedvesmoja uz to. Un, kā izrādījās, pandēmijas laikā, lai neieslīgtu depresijā, Jevgeņija gāja uz Svetlanas Tiškovas dziedniecisko grāmatu rakstīšanas kursiem. Un rezultātā pati uzrakstīja grāmatu, kas palīdz izvairīties no depresijas, palīdz būt dzīvespriecīgākam, laimīgākam. Jevgeņija jau strādā pie savas otrās grāmatas.

Skatītāju uzmanībai tiek piedāvātas 14 autores gleznas, kas gleznotas dažādās tehnikās (eļļa, akrils, batika) no 2009. līdz 2022. gadam. Jevgeņija par savu izstādi teica: “Ar savām gleznām vēlos cilvēkos iedegt mīlestību, laimi, prieku, modināt cilvēkos gaišo, labestīgo. Manuprāt, galvenais ir, lai glezna raisītu jūtas. Cilvēkam ir svarīgi šo pasauli uztvert ar sirdi, sajust tās skaistumu. Īpaši svarīgi tas ir sievietei – uzlabojas viņas hormonālais fons. Aicinu apmeklēt izstādi, lai modinātu gaišas labestīgas jūtas, ieraudzītu gaismu.”

Bibliotēkas vadītāja Anna Oļeiņikova, kas sagatavoja iepriekšējo mākslinieces izstādi, atzīmēja: “Jevgeņija Muštavinska ir ļoti savdabīga māksliniece ar savu skatījumu, spēcīgiem morāles pamatprincipiem sava ceļa meklējumos. Mūsdienās tas ir ļoti aktuāli. Ar saviem darbiem viņa neuzkrītoši vērš uzmanību uz to, ka jāmeklē savs ceļš -- tīrs, skaists; rādot orientierus, jāietekmē jūtas, uztveri, cilvēka dvēseli. Jevgeņija ir māksliniece, kas neapstājas, meklē jaunas tēmas, sižetus, jaunas krāsas. Es nevēlos nevienu aizvainot, bet dažreiz mākslas galerijas apmeklējums ir mazāk iespaidīgs nekā šī pieticīgā mazā izstāde.”

Vēlos atzīmēt, ka Piekrastes bibliotēkā ir interesanta pieeja izstāžu organizēšanai: vispirms tiek izstādītas gleznas, un bibliotēkas apmeklētāji iepazīstas ar darbiem, raksta atsauksmes, un pēc kāda laika jau tiek organizēta radošā tikšanās ar autoru, uz to jau nāk, ja var tā teikt, sagatavoti un ieinteresēti skatītāji.

Izstāde būs apskatāma līdz 15. jūlijam.