„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-0.5 °C
nedaudz mākoņains

Pašvaldības apbalvojums “Mūža ieguldījums” piešķirts Mečislavam Caunem

Daugavpils pilsētas domes sēdē pašvaldības deputāti pieņēmuši lēmumu par pašvaldības apbalvojuma “Mūža ieguldījums” piešķiršanu ilggadējam kultūras darbiniekam, fotogrāfam, kinoamatierim Mečislavam Caunem.

Pašvaldībā skaidro, ka augstais apbalvojums Mečislavam Caunem piešķirts par ilggadēju, godprātīgu, pašaizliedzīgu un augsti profesionālu darbu Daugavpils pilsētas labā.

Mečislavs Caune dzimis 1932. gada Daugavpils apriņķa Ūdrīšu pagasta Stašānos. Deviņu gadu vecumā viņš iemīlējās mūzikā, pašmācības ceļā apguva akordeona spēli, kas kļuva par viņa dzīves un darba neatņemamu sastāvdaļu. 1949. gadā tika pieaicināts par muzikantu Daugavpils Valsts krievu drāmas teātrī Leļļu brigādē, kur nostrādāja divus gadus. 1954. gadā, pēc atgriešanās no armijas, sāka strādāt Krāslavas kultūras namā par akordeonistu. 1955. gada augustā pārcēlās uz dzīvi Daugavpilī un sāka strādāt Daugavpils Kultūras namā Nr. 1 (Vienības nams). No 1964. gada strādāja Pionieru namā un vadīja kinoamatieru pulciņu.

Mečislavs Caune kino ne vienu reizi vien kļuva par Latvijas un Baltijas republiku kinoamatieru festivālu laureātu. Viņa un audzēkņu veidotās filmas  piedalījās Vissavienības skatē. Īsfilmas bija par dabu, pilsētu, slaveniem Daugavpils cilvēkiem. Kopumā tika uzņemtas vairāk kā 50 filmas. Mečislavs Caune bija arī filmas “Daugavpils 700” režisors. Viens no viņa audzēkņiem Romualds Pipars šodien ir pazīstams kā režisors, autors, operators un producents vairāk nekā 100 Latvijā veidotām filmām.

Pēc septiņiem Pionieru namā nostrādātajiem gadiem Mečislavs atkal atgriezās Kultūras namā Nr.1 un strādāja par akompanētāju deju kolektīvā “Orions.” No 1986. gada viņš bija koncertmeistars Daugavpils Kultūras pilī, bet 1989. gadā izveidoja senioru deju kolektīvu “Atbalss.” 1990. gada maijā šis kolektīvs piedalījās atjaunotās Latvijas pirmajos Latgales Dziesmu un deju svētkos.

Ar mākslas fotogrāfiju Mečislavs Caunes sāka nodarboties pagājušā gadsimta 70. gadu sākumā, kad Daugavpils reģiona mākslinieku savienība pieaicināja viņu izveidot izstāžu bukletus un kultūras darbinieku portretus. Daudziem no šiem darbiem šodien ir kultūrvēsturiskā nozīme, tie glabājās Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja krājumā. Savos darbos fotogrāfs attēloja arī Daugavpils pilsētas svētkus un dziesmu svētkus.

Mečislavs Caune ar izcilām organizatoriskajām darba spējām, ar plašo un daudzveidīgo darbības sfēru veicinājis Daugavpils kultūras attīstību, ir iemūžinājis pilsētas kultūras dzīves skaistākos un nozīmīgākus mirkļus un personības.

Apbalvojuma „Mūža ieguldījums” svinīgā pasniegšana Mečislavam Caunem notiks 5. jūlijā pl. 11.00 Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā.