„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. maijs
Svētdiena
Lita, Sibilla, Teika
+12.2 °C
daži mākoņi

CFLA izvērtē otras šķeldas katlumājas būvniecības pieteikumu

Patlaban notiek iepirkuma procedūra otras ar šķeldu kurināmās katlumājas būvniecībai Daugavpilī, Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) izvērtē pašvaldības AS „Daugavpils siltumtīkli” pieteikumu finansējuma iespējamai piešķiršanai, “Latgales Laikam” pastāstīja Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš.

PAS “Daugavpils siltumtīkli” projekta realizāciju, kura gaitā pilsētā paredzēts izbūvēt vēl vienu jaunu ar šķeldu kurināmu katlumāju, iepriekš atbalstīja Daugavpils pilsētas dome.

Projekta “Fosilā kurināmā aizstāšana Daugavpilī” gaitā PAS “Daugavpils siltumtīkli” otrās siltumcentrāles teritorijā, Silikātu ielā 8, paredzēts uzstādīt divus ar koksnes šķeldu kurināmus ūdenssildāmos katlus ar jaudu desmit megavati (MW), kā arī biomasas padeves sistēmu, elektrostatisko filtru un dūmgāzu kondensācijas ekonomaizeri ar jaudu četri MW.

Projekta realizācijas mērķis ir aizstāt fosilo resursu izmantošanu siltumenerģijas ražošanā ar atjaunojamiem energoresursiem, uzlabot katlumājas darbības efektivitāti, nodrošinot nepārtrauktu un stabilu siltumenerģijas piegādi esošiem patērētājiem, un samazināt vai saglabāt siltumenerģijas izmaksas.

PAS “Daugavpils siltumtīkli” ražo siltumenerģiju trīs siltumcentrālēs un vairākās lokālajās katlumājās, kurās pamatkurināmais ir dabasgāze, ar ko tiek saražoti apmēram 85% siltumenerģijas. Ņemot vērā to, kas pašlaik notiek enerģijas tirgū, kā arī to, ka nav iespējams prognozēt dabasgāzes cenu izmaiņas ilgtermiņā, uzņēmums ir nolēmis realizēt jaunas biomasas katlumājas būvniecību, skaidro PAS “Daugavpils siltumtīkli” valdes loceklis Aleksandrs Karpenko.

Projekta realizācijas rezultātā ar biomasu saražotās siltumenerģijas īpatsvaru uzņēmumā palielināsies līdz 50%. Ziemas periodā PAS “Daugavpils siltumtīkli” iepērk siltumenerģiju no neatkarīgajiem ražotājiem, bet projekta realizācija ļaus uzņēmumam atteikties no enerģijas iepirkšanas.