„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+6.3 °C
apmācies

Lietuvas un Latvijas pierobežā izskanēja leģendārās „Smokie” balss Krisa Normana koncerts

Aizvadītās nedēļas nogalē Lietuvas un Latvijas pierobežā, Biržos, Kiluču ezera pussalā, izskanēja pasaules zvaigznes, leģendārās „Smokie” balss Krisa Normana dzīvās mūzikas koncerts. Leģendu iesildīja Latvijas čellu trio „Melo-M”, Lietuvas kulta roka grupa „BIX”, reperis Ironvytas, DJ Jovani,  „Lietuvas balss“ dalībnieks, izpildītājs Igorijs Jarmolenka un reperis Julian Verdee.


Koncertā skanēja gan liriskas, gan arī enerģiskās roka dziesmas, pārvēršot koncertu sava veida melanholiski rokenroliskā ceļojumā pa izpildītāja dzīvi ar pieturvietām neaizmirstamākajās un skaistākajās vietās.


Sešas stundas ilgušais pasākums pulcināja vairākus tūkstošus Krisa Normana un pārējo estrādes mākslinieku fanu no Lietuvas, Latvijas, Igaunijas, Polijas, Vācijas un citām valstīm un aizritēja pacilātā gaisotnē, neatstājot vienaldzīgu nevienu no klātesošajiem.


Kā informē koncerta organizatori, tieši Krisa Normana īpašās, aizsmakušās balss dēļ grupa „Kidness“ pēc grupas menedžeru ieteikumiem reiz tika pārdēvēta par „Smokey“. Kā vairakkārt skaidrojuši grupas dalībnieki, Krisa "nopīpētā" balss saistījusies ar "dūmiem", bet jau vēlāk grupa tika pārdēvēta  -- "Smokie".

Kriss Normans, īstais vārds Christopher Ward Norman, dzimis Jorkšīras grāfistē Apvienotajā Karalistē mākslinieku ģimenē. Topošai zvaigznei, kuras muzikālo gaumi ietekmēja Elviss Preslijs, “The Beatles”, Bobs Dylans un “The Rolling Stones”, pirmo ģitāru tētis uzdavināja, kad zēnam bija septiņi gadi. 

1962. gadā Kriss iestājās Bredfordas zēnu skolā, kur satika savus līdzgaitniekus -- „Smokie“ dalībniekus Alanu Silsonu un Terriju Uttleju.


Sākumā grupas nosakumu bija daudz un viņi bija dažādi - “The Yen”, “Essence”, “Long Side Down” , “The Elizabethans“. Tomēr patiesie radošie panākumi atnāca ar grupas liktenīgo nosaukumu -- 1975. gadā tika izdots sen nobriedušais grupas „Smokie“ debijas albums „Pass It Around“, kas tapis kopā ar tā laika slavenajiem producentiem un dziesmu autoriem Niciju Čiinu un Maiku Čapmenu.

1978. gads kļuva par „Smokie“ zelta laikmetu -- tika izdots albums "The Montreaux Album", saņemot augstākos kritiķu vērtējumus, singls "Mexican Girl" kļuva par megahitu, un Krisa Normana un Suzijas Quatro dziesma "Stumblin' in" iekļuva amerikāņu Billboard top 10 pozīcijās. Tam sekoja žilbinošas slavas gads, koncerttūres visos kontinentos un pilni grupas fanu stadioni.

Un, lai gan 1986. gadā Kriss Normans pameta „Smokie“ un sāka savu solo karjeru, viņa diskogrāfija ir gana iespaidīga -- ir izdoti vairāk nekā 50 singli un vairāk nekā 30 albumi, deviņi no tiem „Smokie“ sastāvā  un 25 solo. Visā pasaulē ir pārdoti vairāk nekā 30 miljoni ierakstu, un mākslinieks joprojām rada mūziku un koncertē.

Pēdējos 23 gadus mūziķis dzīvo Menas salā Īrijas jūrā, ir precējies ar savu sievu Lindu vairāk nekā 50 gadus, un viņam ir pieci bērni un četri mazbērni.