„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. septembris
Pirmdiena
Vanda, Veneranda, Venija
+9.7 °C
daļēji mākoņains

Spīdvejs: čempionāta līderi piedzīvo zaudējumu Daugavpilī

Daugavpils dzimšanas dienas svinības noslēdzās ar spilgtu un atmiņā paliekošu notikumu pilsētas sporta dzīvē. Daugavpils "Lokomotiv" 5. jūnijā savā trekā uzņēma Polijas Otrās līgas līderi Poznaņas "Scorpions". Un, neskatoties uz "labvēļu" prognozēm, sacīkstes noslēdzās ar trases saimnieku uzvaru -- 48:42.

Pirms šīm sacensībām bija daudz skeptiķu. Un tas nav nekāds brīnums. Pēdējā laikā Daugavpils komandai ir tikai zaudējumi. Klubs līdz sezonas beigām palicis bez daudzsološā juniora Artjoma Juhno, savukārt viens no komandas līderiem leģionārs Renē Bahs vairākus mēnešus nevarēs startēt. Kā izrādījās, vairākas sacīkstes ar pleca traumu aizvadījis jaunais braucējs Ričards Ansviesulis, kuram ārsti nozīmējuši vairāku nedēļu atpūtu. Zem jautājuma zīmes bija arī „Lokomotiv” leģionāra Nika Morisa dalība. Kluba vadība jau iepriekš bija parūpējusies par vienas juniora vietas aizpildīšanu, noslēdzot līgumu ar dāņu sportistu Kevinu Jūlu Pedersenu, bet Nika Morisa vieta bija liels jautājums. Taču arī šī problēma tika atrisināta īsi pirms “x” dienas. Daugavpils komandas sastāvu papildināja cits dānis Tomass Jērgensens. “Sveiciens visiem daugavpiliešiem! Sagadījās tā, ka līgumu parakstīju sezonas vidū. Tas bija diezgan negaidīti, bet mums ļoti īsā laikā izdevās tikt skaidrībā ar līgumu un reģistrāciju. Jau svētdien varēšu startēt komandas „Lokomotiv” sastāvā! Ar nepacietību gaidu šo dienu, lai jūs satiktu! Es ļoti vēlos palīdzēt mūsu komandai! Pacentīsimies visi kopā, lai šis vakars būtu lielisks! Daudz laimes dzimšanas dienā, Daugavpils! Uz tikšanos sacīkstēs,” savu lēmumu komentēja Tomass Jērgensens. Jāpiebilst, ka tas bija viņa pirmais starts Daugavpils trekā.

Pretinieki uz sacīkstēm devās tikai un vienīgi pēc uzvaras. Arī komandas sastāvs bija atbilstošs -- Kacpers Gomuļskis, Roberts Hmeļs, Rūne Holta, Kevins Faifers, Jonass Seiferts-Salks, Francis Gusts un Olivers Bušekvičs. Kopumā spīdveja cienītājiem ir labi zināmi visi šie spīdvejisti, izņemot, iespējams, otru kluba junioru. Un nav pārsteidzoši, ka komentāros sociālajos tīklos punktu komplekts tika „pierakstīts” bijušajam Daugavpils komandas pārstāvim rīdziniekam Francim Gustam. Viņš gana veiksmīgi startē gan Polijas līgā, gan citos čempionātos, tostarp individuālajos. Jāpiebilst, ka Francis, lai gan ir vēl jauns sportists, stabili ieņem otro pozīciju Polijas Otrās līgas labāko spīdvejistu reitingā. Lūk, ar kādiem pretiniekiem šoreiz bija jāsacenšas „Lokomotiv”, turklāt jānostartē godam četru tūkstošu līdzjutēju priekšā, kuri šajā saulainajā svētdienas pēcpusdienā bija ieradušies Daugavpils spīdveja stadionā.

Pirmajā braucienā mūsu komanda piedzīvoja pirmo neveiksmi. Diemžēl Adams Eliss nespēja tikt priekšā spīdveja "veterānam" 48 gadus vecajam Rūnem Holtam, bet Jevgeņijs Kostigovs netika galā ar Kacperu Gomuļski. Taču jau junioru sacensībās mūsu duets izlīdzināja rezultātu. Lieliski brauca kluba jaunais leģionārs Kevins Jūls Pedersens, izcīnot trīs punktus. Ernests Matjušonoks varēja būt otrais, taču pašā finišā viņš zaudēja Gustam vien dažus centimetrus. Jāatzīmē, ka šajā braucienā dānis uzrādīja dienas labāko laiku, četrus apļus veicot 69,31 sekundē.

Nākamie divi braucieni lika tribīnēm gavilēt, jo mūsu komanda abos izcīnīja pārliecinošu uzvaru -- 5:1. Trešajā Niks Moriss, kurš tomēr varēja ierasties Daugavpilī, lai palīdzētu savai Latvijas komandai, un debitants Tomass Jērgensens apsteidza Seifertu-Salku un Hmeļu. Tiesa, te gan jāatzīmē, ka bija izveidojusies nestandarta situācija. Abus Polijas komandas braucējus pievīla tehnika. Rezultātā Seiferts-Salks, stumjot motociklu, tika līdz finišam, iegūstot vienu punktu. Taču šajā gadījumā Polijas komanda var saņemt sodu, jo brauciens vēl nebija beidzies, kad trekā jau ieradās Poznaņas kluba mehāniķi.

Ceturtajā braucienā tika pārspēts Francis Gusts, kurš finiša taisnē palika ceturtais. Kārtējo reizi viņu apsteidza Kevins Jūls Pedersens, bet otrais bija Daugavpils komandas “veterāns” Ķasts Puodžuks. Viņš šajās sacīkstēs ne tikai demonstrēja lielisku braukšanu, bet arī parādīja citiem, ko nozīmē braukt komandā, palīdzot saviem brauciena partneriem.

Pēc pirmās sacensību sērijas "Lokomotiv" bija vadībā ar 16:8. Taču atslābināties nedrīkstēja, jo pretinieki parasti pirmajā sērijā pielāgojas trekam, piemeklē nepieciešamos uzstādījumus, lai vēlāk būtiski uzlabotu savu rezultātu. Tā notika arī šoreiz.

Piektais brauciens noslēdzās neizšķirti 3:3. Atkal lieliski startēja Rūne Holta. Un tikai pēc viņa finišēja Adams Eliss un Tomass Jērgensens, aiz sevis atstājot Kevinu Faiferu. Sestajā braucienā tiesnesis nolēma izslēgt Niku Morisu, kurš, viņaprāt, otro reizi sacensībās pieļāva pārkāpumu startā, un komanda zaudēja ar 1:5. Jaunais Ernests Matjušonoks pārlieku sanervozējās, jo viņam nācās sacensties vienam ar slavenākiem un pieredzējušākiem sāncenšiem Kacperu Gomuļski, kurš finišēja pirmais, un Robertu Hmeļu. Taču izejā no pirmās virāžas pirmais bija Ernests, tomēr nespēja nosargāt līderpozīciju. Septīto braucienu teicami aizvadīja Jevgeņijs Kostigovs, izcīnot trīs punktus. Ilgu laiku otrajā pozīcijā brauca Ķasts Puodžuks, taču beigās tomēr zaudēja Seifertam-Salkam. Astotajā uzvaru izcīnīja Polijas komanda -- Holta un Faifers. Pirmais apsteidza Morisu, bet otrais -- Pedersenu. Pēc astoņiem braucieniem rezultāts vairs nebija tik iespaidīgs -- 26:22 „Lokomotiv” labā.

Devītais brauciens atkal lika gavilēt līdzjutējiem. Daugavpils komandas spīdvejisti Jevgeņijs Kostigovs un Ķasts Puodžuks izcīnīja piecus punktus, apsteidzot Robertu Hmeļu un Kacperu Gomuļski. Taču prieki nebija ilgi, un zaudētos četrus punktus "SpecHouse PSŻ" sportisti Seiferts-Salks un Gusts atguva desmitajā braucienā, apsteidzot Tomasu Jērgensenu un Adamu Elisu. Vienpadsmitais noslēdzās neizšķirti. Kostigovs bija pirmais, bet Jērgensens -- pēdējais. Arī divpadsmitajā braucienā sportisti ieguva trīs punktus. Pirmais finišēja Roberts Hmeļs, kuram sekoja Pedersens un Matjušonoks. Situācija nedaudz uzlabojās trīspadsmitajā braucienā, kurā spožu uzvaru izcīnīja Niks Moriss. Viņš apsteidza iepriekš neuzvarēto Rūni Holtu. Trešais bija Ķasts Puodžuks. Pirms fināla braucieniem rezultāts bija 42:36 Daugavpils komandas labā. Un nu bija pienākusi kārta izšķirošajiem braucieniem, kuros startēja komandu labākie braucēji. Četrpadsmitajā braucienā trasē devās Ķasts Puodžuks un Kevins Jūls Pedersens (“Lokomotiv”) un Jonass Seiferts-Salks un Roberts Hmeļs (“SpecHouse PSŻ”). Šoreiz jaunajam dāņu spīdvejistam brauciens neizdevās, diemžēl finišā viņš bija tikai ceturtais. Latvijas sportists finišēja otrais, aiz Hmeļa. Daudzējādā ziņā rezultāts bija atkarīgs no piecpadsmitā brauciena, kurā startēja Rūne Holta, Jevgeņijs Kostigovs, Jonass Seiferts-Salks un Niks Moriss. Un atkal Moriss otro reizi šajās sacīkstēs apsteidza Holtu, bet Kostigovs pieveica Seifertu-Salku. Rezultāts 4:2 „Lokomotiv” dueta labā. Šo sacīkšu galarezultāts -- 48:42 Daugavpils komandas labā.

 


Latvijas spīdvejisti Ķasts Puodžuks un Jevgeņijs Kostigovs bija ļoti apmierināti ar sacīkšu rezultātu. “Gāja grūti, pretinieki šoreiz bija ļoti nopietni, taču esmu patiesi priecīgs, ka spējām uzvarēt. Sagādājām lielisku dzimšanas dienas dāvanu Daugavpilij,” uzvaru komentēja Ķasts Puodžuks. J. Kostigovs viņam piebalsoja: “Ir gan labs laiks, gan bija dubults iemesls cīnīties par uzvaru, jo gribējās noslēgt pilsētas svētkus uz pozitīvas nots. Protams, jāatzīst, ka ne viss gāja kā vajadzētu, bija kļūdas, bet tas jau ir pagātnē, dodamies tālāk.” Tajā pašā laikā Jevgeņijs atzīst, ka redzējis dažu fanu komentārus. Protams, ir sāpīgi, ja vietējie līdzjutēji sāk atbalstīt pretiniekus, jo īpaši Franci Gustu, taču šoreiz tas sportistu ne tik daudz sarūgtināja, cik saniknoja. Un gribējās parādīt, ka mūsu spīdvejisti nebūt nav sliktāki. Un puišiem tas izdevās.

 


Vēlos pateikties mūsu spīdvejistiem par lieliskajām sacīkstēm un daudzajām pozitīvajām emocijām, ko viņi sniedza saviem līdzjutējiem. Vēlam uzvaras arī turpmāk. Savukārt mēs turpināsim sekot līdzi Latvijas komandas startiem. Nākamās Polijas Otrās līgas sacensības paredzētas 12. jūnijā. Izbraukumā mūsējie sacentīsies ar Ravičas klubu.