„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. maijs
Sestdiena
Vijolīte, Viola, Vizbulīte
+6.2 °C
skaidrs laiks

Padomi, kā nesabojāt redzi, strādājot ar datoru

Ar smaidu runājam par mūsu atkarību no jaunajām tehnoloģijām un dažādu izmēru ekrāniem, taču arī atzīstam, ka līdzās acīmredzamam digitālajam progresam, esam arī ieguvuši neiepriecinošas blaknes. Viena no tām vispārzināma -  redzes pasliktināšanās no ilgstoša darba pie datora. Nav jau arī brīnums, jo summārais laiks, ko pavadām pie dažādiem ekrāniem, arvien pieaug. Pasaulē zināmi optikas ražotāji regulāri veic pētījumus un monitorē tendences. Vidēji biroja darbinieks datora ekrānā veras 6,5 stundas dienā jeb 1700 stundas gadā, un tas, neskaitot viedtālruni un izklaidējoša satura patērēšanu ārpus sava darba laika. Tādēļ  redzes speciālisti šobrīd runā par "datora lietotāju redzes sindromu", kas izpaužas kā acu nogurums, galvassāpes, paaugstināta jutība pret gaismu, acu sausums, asarošana un apsārtums.

Kā rūpēties par redzi, ja darbs pie datora ir Jūsu ikdiena?

Strādājot ar datoru vai lietojot viedtālruni, acis nogurdina daudzi faktori: atspīdumi, attēla mirgošana ekrānā, kontrasts starp ekrānu un apkārtējo telpu, nepiemērots attālums līdz datora ekrānam, slikts telpas apgaismojums.

Lai šos faktorus ierobežotu,  jācenšas ievērot daži ieteikumi:

• Iekārtojiet ergonomisku darba vietu

Redzei ļoti traucējoši ir dažādi atspīdumi. Tā atspīdums no blakus esoša displeja var traucēt un pat apžilbināt.  Rezultātā pieaug redzes sasprindzinājums, un šim faktoram saglabājoties,  ar laiku redze pasliktinās. Tādēļ, ja telpā ir vairāki datori, displejus ar aizmugurēm novieto vienu pret otru. Ja sēžat ar muguru pret logu, parūpējaties par saules noēnojumu, ko dod aizkari un žalūzijas.

• Izvēlaties piemērotu apgaismojumu

Gaismas avotiem ir jāatrodas ārpus Jūsu tiešā redzeslauka, lai gaisma nespīdētu monitorā vai acīs. 

• Individuāli iestatiet datora parametrus

Samērā bieži lietotājs aizmirst datora monitoru pielāgot savu acu specifikai. Ar vienkāršām darbībām iespējams regulēt ekrāna spožumu, kontrastu, burtu lielumu. Atbilstoši ekrāna iestatījumi nodrošinās acīm vēlamo komforta līmeni.

• Acis regulāri atpūtiniet

Strādājot ar datoru, nepieciešams ievērot regulāras atpūtas pauzes. Atceraties, ka īsi un regulāri atpūtas mirkļi ir daudz efektīvāki nekā garas un neregulāras atpūtas pauzes, tāpēc ieteicams ik pēc 1 stundas pārtraukt darbu un ļaut acīm atpūsties 5 – 10 minūtes.

• Redzes vingrinājumi

Īsās atpūtas pauzes izmantojiet, lai veiktu dažus redzes vingrinājumus, tā stiprinot savas acis. Acīs atrodas daudz mazu muskuļu ar ierobežotām spējām ilgstoši veikt saspringtu darbu. Stipriniet tos, lai izvairītos no  acu graušanas, smaguma sajūta acīs, acu apsārtuma, miglošanās un pat galvas sāpēm.

• Speciāla optika

Pat tad, ja Jums redze ir laba un brilles nav nepieciešamas, darbā pie datora noderēs datorbrilles. Ekrānu izstarotā zilā gaisma ilgstošā laika periodā negatīvi ietekmē acu veselību - acis nogurst un kļūst sausas, redze sāk migloties. Datorbrilles neļauj ekrānu izstarotajai zilajai gaismai nokļūt acs tīklenē un novērš nepatīkamo simptomu rašanos.

Diemžēl laiks, ko mūsu bērni pavada pie ekrāniem bieži pārsniedz  pieaugušu viedierīču lietošanas ilgumu, tādēļ datorbrilles šobrīd ieteicams iegādāties kā pieaugušiem, tā bērniem. Bērniem pat ar ideālu redzi datorbrilles palīdzēs labāk koncentrēties un novērsīs ar acu noguru saistīto simptomu rašanos.

Ja ikdienā lietojat kontaktlēcas, tad, kā izrādās,  tās var lietot komplektā ar datorbrillēm. Kontaktlēcu lietotāji var izvēlēties arī īpašas lēcas, kur jau iestrādāts slānis zilās gaismas bloķēšanai.

Tiem viedierīču lietotājiem, kas gatavojas iegādāties jaunas brilles, patiks ne tikai stilīgi briļļu ietvari, bet arī  optika ar iestrādātu zilo gaismu atstarojošu pārklājumu.

Plaša datorbriļļu izvēle interneta lielveikalā 220.lv.  – izcelsim savas acis ar stilīgām datorbrillēm!