„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+7.2 °C
apmācies

Daugavpilī demontēti pieminekļi!

Ivars Soikāns

Naktī no sestdienas un svētdienu Daugavpilī, bijušajā Slavas skvērā un 18. novembra ielas krustojumā ar Vasarnīcu ielu, klātesot lielam skaitam kārtībsargu, tika demontēti divi pieminekļi, kuri bija iekļauti valdības apstiprinātajā sarakstā kā totalitāros režīmus slavinoši objekti un bija jādemontē līdz 15. novembrim.

Visas dienas garumā bijušajā Slavas skvērā piemiņas vietā Sarkanās armijas karavīriem atnākušie nolika ziedus, iededza sveces, vienkopus sanākot vairākiem desmitiem cilvēku, kuru plūsma dienas laikā bija mainīga. Savukārt vakarā, kad tika uzsākta pie pieminekļa novietoto ziedu un svecīšu savākšana un to pārvešanai uz kapiem, kā arī uzsākta teritorijas norobežošana, atsevišķi klātesošie izrādīja nepatiku pret pieminekļa nojaukšanu un centās konfliktēt ar policiju.

Vakara gaitā aiz norobežotās teritorijas uzkavējās ap 200 cilvēku. Starp tiem bija arī tādi, kas dažādos veidos pauda neapmierinātību, tostarp svilpjot, izsaucot rupjus saukļus. Valsts policija izklīdināja savākušos pūli, kas, vērojot notikušo aiz nožogojuma, ik pa laikam vienojās kopīgās lamās un svilpienos, kā arī dažbrīd mēģināja tuvoties norobežotajai teritorijai. Personas, kuras nepakļāvās policijas likumīgajām prasībām un nepārtrauca likumpārkāpums, tika aizturētas.

Valsts policijā „Latgales Laiku” informēja, ka ziedu nolikšanas laikā pie pieminekļiem un to demontēšanas laikā par dažādiem pārkāpumiem kopumā tika aizturētas 37 personas, no kurām vairums nepakļāvās policijas darbinieku likumīgajām prasībām vai arī atradās publiskā vietā alkohola reibumā.

Par nodarījumiem sākti 37 administratīvā pārkāpuma procesi: 15 -- par nepakļaušanos policijas darbinieku likumīgajām prasībām; 13 -- par atrašanos alkohola reibuma stāvoklī publiskā vietā; trīs -- par sīko huligānismu, trīs -- par militārās agresijas slavinošu kara dziesmu atskaņošanu un dziedāšanu publiskā vietā un pa vienam -- par militārās agresijas slavinošiem un karu attaisnojošiem izteicieniem krievu valodā publiskā vietā, bezpilota gaisa kuģu lidojumu noteikumu pārkāpšanu un alkohola lietošanu publiskā vietā. Sākts arī viens kriminālprocess par mantas bojāšanu.

Par aculiecinieku vairākiem starpgadījumiem vakara laikā kļuva arī „Latgales Laiks”. Pie pieminekļa Sarkanās armijas karavīriem bijušajā Slavas skvērā kāda sieviete telefonā atskaņoja vienu no populārākajiem kara laika maršiem "Proščaņije slavjanki", kas simbolizē atvadas, dodoties karā.

Pie viņas pienāca policisti un aicināja mūziku izslēgt. Aizstāvēt sievieti metās kāds vīrietis, bet pēc tam vārdu apmaiņā ar kārtības sargiem iesaistījās vēl vairāki klātesošie. Cilvēki sāka dziedāt kādu citu Otrā pasaules kara padomju dziesmu. Pēc vārdu apmaiņas sieviete un aktīvākais viņas aizstāvis tika izvesti no pūļa un turpināja skaidroties jau policijas mašīnā.

Bijušajā Slavas skvērā, demontējot pieminekli padomju karavīriem, pēc vairāku stundu darba vispirms tika demontēts pieminekļa bareljefs, kuru nodos Latvijas Okupācijas muzejam kā māksliniecisko vērtību, bet vēlāk tika nogāzta arī pieminekļa smaile un demontētas atlikušās pieminekļa daļas.

Demontēts tika arī piemineklis Sarkanās armijas 360. strēlnieku divīzijas karavīriem netālu no 18. novembra ielas krustojumā ar Vasarnīcu ielu.

Padomju pieminekļus Daugavpilī nenojauca SIA "Zeļļi Z", kas bija uzvarējusi Daugavpilī pašvaldības izsludinātajā iepirkumā, aģentūru LETA informēja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Rolands Zauers. Uzņēmumam neesot informācijas par faktisko darbu veicēju un noslēgt līgumu tā arī nav piedāvāts. Par to, ka darbus, iespējams, veiks nedēļas nogalē, Zauers piektdienas vēlā pēcpusdienā uzzinājis no aģentūras LETA.

Saeima vasarā pieņēma likumu "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā", kas nosaka, ka totalitāros režīmus slavinoši objekti jādemontē līdz 15. novembrim. Sarakstā iekļauti 69 objekti, tostarp divi -- Daugavpilī.