„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 2. maijs
Ceturtdiena
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
+12.6 °C
nedaudz mākoņains

Daugavpilī uzlabos drošību mācību iestādēs

Ivars Soikāns

Lai nepieļautu izglītojamo apdraudējumu, Daugavpilī, piesaistot Eiropas Savienības fondu finansējumu, plānots īstenot projektu “Drošas skolas”, „Latgales Laiku” informēja Daugavpils valstspilsētas pašvaldībā.

Projekta realizācijas gaitā izglītības iestādes plānots aprīkot ar papildus drošības sistēmām -- ieejas turniketiem, lai skolās nevarētu iekļūt nepiederošās personas, un videonovērošanas kamerām, kuras būs saslēgtas ar pašvaldības policijas videonovērošanas sistēmu. Plānotas izmaiņas arī pašvaldības policijas darba organizācijā, palielinot tās iesaistīšanos gan audzēkņu informēšanas procesā, gan kārtības nodrošināšanā mācību iestādēs un to tuvumā.

Oktobra sākumā daudzas mācību iestādes visā valstī, tajā skaitā Daugavpilī, saņēma spridzināšanas draudu vēstules. Tās radīja haosu un neizpratni attiecībā uz turpmākajām darbībām, pēc kāda algoritma iestāžu vadībai jārīkojas šādās situācijās, lai novērstu apdraudējumu bērniem. Daugavpils dome nekavējoties norīkoja pašvaldības policijas patruļas kārtības uzraudzīšanai mācību iestādēs.

Lai pilnveidotu iestāžu darbu krīzes situācijās un skaidrotu to sabiedrībai, pašvaldība vērsās arī Valsts policijā ar lūgumu sniegt attiecīgus ieteikumus. Izvērtējot saņemto atbildi, pašvaldība sadarbībā ar Izglītības pārvaldes speciālistiem un mācību iestāžu vadību nolēma atkārtoti vērsties Valsts policijā, aicinot sniegt precīzākus un konkrētākus norādījumus attiecībā uz pielietojamo normatīvo regulējumu un citiem jautājumiem, kas ir īpaši aktuāli skolu un pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņu un personāla drošības nodrošināšanai.

Nedēļas sākumā Daugavpils valstspilsētas domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš tikās ar pašvaldības izglītības iestāžu vadītājiem, īpašu uzmanību veltot jautājumiem par bērnu drošību skolās un bērnudārzos. Tikšanās mērķis bija kopīgi rast  efektīvākos preventīvos risinājumus, tajā skaitā strādāt pie projekta “Droša skola” īstenošanas.

Pat viszemākā līmeņa draudu ziņa ir jāuztver pavisam nopietni, ja runa ir par mūsu bērnu drošību. Skolām jābūt drošām tik lielā mērā, cik vien tas iespējams,” uzsvēra pašvaldības vadītājs.

Pašvaldības policijā jau tuvākajā laikā plānots palielināt darbinieku skaitu sektorā, kas atbild par sadarbību ar skolām. Savukārt mācību iestāžu administrācija un Izglītības pārvalde pieprasīs precīzākus norādījumus no Valsts policijas par to, kā jārīkojas jebkādu apdraudējumu gadījumos.