„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. novembris
Trešdiena
Lauris, Norberts
+3.4 °C
apmācies

Sālīts speķis

Sastāvdaļas:

2 kg svaiga cūkas speķa ar ādu, 1 glāze rupjā sāls, 5 glāzes ūdens, 1 tējk. melno graudu piparu, 4 lauru lapas, 10 ķiploka daiviņas
Speķi sālīšanai ir jāmāk izvēlēties pareizi. Tam ir jābūt viegli rozīgam, ar plānu ādiņu un cauraugušas gaļas svītriņām.
Noskalo speķi aukstā ūdenī, kārtīgi notīra ādu un atdzesē, lai speķis būtu vieglāk sagriežams. Tad ar asu nazi sadala speķi 10-15 cm garos un 5-6 cm platos gabalos.
Uzkarsē ūdeni, pievieno tam sāli un maisa, līdz sāls izšķīst. Tad atdzesē sālījumu līdz istabas temperatūrai. Sālījuma koncentrāciju pārbauda ar kartupeļa palīdzību. Ja sāls ir pietiekoši daudz, sālījumā ielikts svaigs kartupelis uzpeld, ja ne - nogrimst.

Tīru trīslitru burku blīvi piepilda ar speķa gabaliem, pamīšus liekot lauru lapas, piparus un notīrītas, plāksnītēs sagrieztas ķiploka daiviņas. Tad lej burkā sālījumu tā, lai tas pilnībā pārklātu burkas saturu.
Aizvāko burku ar plastmasas vāciņu un notur burku istabas temperatūrā 3-5 dienas. Tad liek to ledusskapī.
Gatavo speķi vislabāk uzglabā sālījumā. Pirms pasniegšanas izņem speķa gabalu no sālījuma, nosusina un uz kādu laiku ievieto saldētavā.
Gatavo speķi griež plānās šķēlītēs, ēd ar rupjmaizi.