„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.8 °C
apmācies

Ķiploku biezzupa

Sastāvdaļas:

35 nemizotas ķiploka daivas, 20 mizotas, rupji sakapātas ķiploka daivas, 30 g sviesta, 3 lieli sīpoli, timiāna zariņš, neliels burkāns, 2 seleriju kāti, 1 l buljona, 500 ml saldā krējuma, olīveļļa, pāris lauru lapu, sāls un pipari, 50 g smalki rīvēta cietā siera
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Nenomizotās daiviņas liek karstumizturīgā traukā, sajauc ar divām ēdamkarotēm olīveļļas un šķipsniņu sāls. Traukam uzliek vāku vai pārklāj ar foliju un liek karsēties uz 15--20 minūtēm, līdz ķiploki mīksti un miziņa viegli sabrūnējusi. Ļauj atdzist un izloba no miziņām (viegli paspiežot, mīkstais viducis pats izslīd laukā).
Buljonu uzkarsē un tur siltumā. Lielā katlā virs vidējas uguns izkausē sviestu. Pievieno sagrieztus sīpolus un seleriju kātus, sarīvētu burkānu, timiānu un lauru lapas un, ik pa brīdim apmaisot, sautē, līdz sīpoli mīksti un caurspīdīgi. Pievieno ķiplokus (ceptos un svaigos) un brīdi vēl sautē. Tad pievieno buljonu, samazina liesmu un vāra 15--20 minūtes. Zupu sablenderē, iepriekš gan izņemot garšaugus. Iejauc saldo krējumu. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar sarīvētu sieru. Katru porciju var apslacīt arī ar dažiem pilieniem citrona sulas.
Der zināt!
Ķiplokus un sīpolus vajadzētu uztvert nevis kā garšvielas vai piedevas, bet gan kā pilnvērtīgus ēdamaugus. Tie ir veselīgi, taču satur maz kaloriju. Termiski apstrādāti, tie daļēji zaudē stipro garšu, bet nezaudē sātīgo aromātu. Diemžēl karsējot līdz ar asumu izkūp liela daļa ķiplokā esošo vitamīnu un minerālvielu. Tomēr dažas lietas paliek, piemēram, alicīns, kas stimulē asinsriti un samazina holesterīnu, stiprina imūnsistēmu un palīdz cīnīties pret vīrusiem.