Mūs lasa Daugavpils, Ilūkstes, Preiļu, Krāslavas, Dagdas, Aglonas, Līvānu un citās pilsētās un novados
2020. gada 25. janvāris
Sestdiena
Sigurds, Sigvards, Zigurds
+0.3 °C
nedaudz mākoņains

Krāsainie vitamīnu avoti - smūtiji

Foto: Dinija Jemeļjanova

Sastāvdaļas:

Violetais banānu – melleņu smūtijs (foto)
2 saujas saldētas mellenes, 1 banāns, 1 ēdamk. auzu pārslas, 5 ēdamk. grieķu vai bezpiedevu jogurts, 120 ml piens pēc izvēles, ½ tējk. medus

Zaļai spinātu – bumbieru smūtijs (foto)
1 bumbieris, sauja spinātu lapiņas, 100 ml sula vai piens, 1 ēdamk. ķirbju sēklas
Līdz ar vietējo augļu iztrūkumu, veikalos pamazām ienāk tropiskie augļi. Dažādi tos kombinējot un pievienojot klāt vēl saldētas Latvijas vasaras ogas, var iegūt vitamīnu miksli, spilgtas krāsas un biezas konsistences dzērienu – smūtiju. Kas ir smūtijs? Vienkāršoti definējot tās ir sablenderētas ogas vai augļi, kam pievienotas šķidrās sastāvdaļas. Atkarībā no savām sastāvdaļām, smūtijs var būt gan viegla uzkoda, gan bagātīga maltīte (piemēram, launags vai daļa no brokastīm), gan ikdienas kārums, gan ēdienreize cilvēkiem ar saslimšanām. Zaļie spinātu smūtiji palīdzēs atgūt enerģiju pusdienlaikā, biešu, burkānu smūtiji – attīrīt ķermeni rītos, bet uz kumelīšu bāzes veidotie – nomierināties vakaros. Tomēr der atcerēties, ka arī pārspīlēt nav ieteicams, dienā nepieciešams apēst sauju augļu vai ogu.
Lai gan smūtiju, smūtiju dzērienu un citu kokteiļu recepšu variācijas ir dažādas un pēc katra vēlmes un iespējām maināmas, tas parasti tiek veidots no trīs sastāvdaļu principiem. Pamatā smūtijam ir viens līdz četri augļi vai ogas (banāns, zemenes, mellenes, mango, melone utt.). Tad pēc iespējas un gaumes tiek pievienota kāda šķidrā sastāvdaļa – ūdens, piens, mandeļu vai kokosriekstu piens, bezpiedevu jogurts, sula, tēja. Īpašu garšu smūtijam var piešķir dažādas garšvielas, piemēram, kanēlis, ingvers, vaniļa. Savukārt pievienojot linsēklas, graudu pārslas, smūtijs iegūst šķiedrvielas, kas nereti tiek uzņemtas ikdienā pārāk maz. Visas sastāvdaļas sablenderē kopā.