„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+2.2 °C
apmācies

Pagaidām griestus nav nācies stutēt RU

Pēdējos gados jauni ugunsdzēsēju depo ir uzbūvēti Cēsīs, Valkā, Skrundā, Ērgļos, Apē un Smiltenē. Latgale ir kļuvusi par vienīgo Latvijas reģionu, kur nav uzbūvēts neviens jauns depo. Lai noskaidrotu, kādēļ tas tā, “Latgales Laiks” tikās ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Latgales brigādes komandieri Česlavu Šmukstu.

Č. Šmuksts pastāstīja, ka Daugavpilī ir plānots izbūvēt A kategorijas depo vietā, kur patlaban atrodas Daugavpils 3. daļa, 18. novembra ielā 83. Tas būs liels ēku komplekss ar garāžām un administratīvajām telpām. Projektam noslēdzoties, šeit varētu izvietot gan vairāk tehnikas un darbinieku, gan arī kontrolējošo struktūru un VUGD Latgales brigādes vadību. Savukārt ugunsdzēsības posteni pilsētas vēsturiskajā centrā plānots saglabāt arī pēc projekta noslēguma.

Reizē ar Liepājas depo, abu objektu būvniecība VUGD plānā ir pirmā prioritāte. Taču, kad jaunais depo varētu tikt uzbūvēts, pagaidām nav zināms. Minēt iespējamos datumus brigādes komandieris nevēlējās.

Tālu no ideāla

Ugunsdzēsēju depo tehniskais stāvoklis Latgalē kopumā gan īsti labs nav. Tas pats attiecas arī uz ēku Daugavpils vēsturiskajā centrā. Vēsturiskā ēka vēl ir puslīdz pieņemamā stāvoklī, bet 80. gados tapušās piebūves sienās jau ir plaisas un tās stāvoklis ir drausmīgs.

Č. Šmuksts pieļauj, ka jauni ugunsdzēsības posteņi Latgalē pēdējos gados nav tikuši būvēti tāpēc, ka esošo depo tehniskais stāvoklis nav bijis tik slikts kā dažviet citur. Kā piemēru, nenosaucot konkrētu atrašanās vietu, viņš minēja atgadījumu kādā depo, kur pēc automašīnas izbraukšanas nācies ar baļķiem stutēt griestus, lai tie neiebruktu. Visbēdīgākajā stāvoklī Latgales pusē patlaban ir Daugavpils 3. postenis un Dagdas postenis.

Šogad par ASV vēstniecības piešķirto finansējumu ir plānots renovēt Daugavpils 2. daļas ēku Piekrastes ielā 23. Projekts paredz ēkas viena spārna rekonstrukciju un siltināšanu. 23. janvārī plānots parakstīt pēdējās projekta vienošanās. Tas nebūs pirmais sadarbībā ar ASV vēstniecības īstenotais projekts -- iepriekš ar vēstniecības finansiālo atbalstu nosiltināta Līvānu iecirkņa ēka.

Daudzviet Latgalē ugunsdzēsības depo ēkās ir nostiprinātas un atjaunotas grīdas, pielāgojot tās jaunajai tehnikai, kas ir daudz smagāka un lielāka. Grīdas ir atjaunotas depo ēkā Daugavpilī, Vasarnīcu ielā 20. Jaunās tehnikas vajadzībām ir pielāgota arī depo ēka Rēzeknē, Skolas ielā. Paredzams, ka drīzumā jaunas grīdas tiks ieklātas un jaunās tehnikas vajadzībām tiks pielāgoti depo arī Ludzā un Višķu postenī.

Vairāk lasiet 17. janvāra numurā!