„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+13.5 °C
apmācies

Daugavpils lidostas attīstīšanu aicina iestrādāt NAP RU

Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēdē pagājušonedēļ izskanēja apņemšanās „Nacionālajā attīstības plānā 2027” (NAP) iekļaut Daugavpils lidostas attīstīšanas plānu. Komisijas deputāti bija vienisprātis, ka Daugavpils lidosta būtu attīstāma, tomēr jābūt arī skaidram finansējumam. Tiek lēsts, ka Daugavpils lidlauka pārbūvēšanā par komerciālu lidostu būtu jāiegulda vismaz 30--50 miljoni eiro.

Kur rast 50 miljonus eiro

Šādu summu lēsis Latvijas Aviācijas asociācijas prezidents Artūrs Kokars. Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fondu regulējums paredz, ka aviācijas pasākumiem līdzekļus piesaistīt nevar. Tas attiecas arī uz reģionālajām lidostām. Savukārt Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietniece Ilze Aleksandroviča norādījusi, ka reģionālās lidostas varētu mēģināt piesaistīt finansējumu, kas paredzēts vides un drošības projektiem.

Par to, kur gūt finansējumu, īsti nav skaidrs arī Daugavpils domes priekšsēdētāja vietniekam Jānim Lāčplēsim, kurš arī piedalījās Saeimas komisijas sēdē. „Daugavpilī lidostas attīstība ir iestrādāta gan pilsētas, gan Latgales attīstības plānā. Ja tas būtu „izkritis” no NAP, būtu sarežģītāk mēģināt piesaistīt līdzekļus šī projekta attīstībai. Taču pat tad, ja šis projekts tiks iekļauts NAP, tas vēl nenozīmēs, ka tam automātiski būs paredzēts finansējums,” „Latgale Laikam” pēcāk komentēja J. Lāčplēsis.

Plānots, ka šogad Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija piešķirs līdzekļus situācijas izvērtējama, tehniski ekonomiskā pamatojuma izstrādei, priekšizpētes darbiem, kas nepieciešami, lai varētu pāriet pie tehniskās dokumentācijas izstrādes. Tāpat šogad būšot jālemj par līdzekļu piesaisti tehniskās dokumentācijas izstrādei un par tālākiem projekta realizācijas modeļiem, norādīja domes priekšsēdētāja vietnieks.

Vairāk lasiet 11. februāra numurā!